Matijs van de Kerkhof
Beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof werkt en woont in de buurt van Heeze, namelijk in Nuenen. Zijn werk is indrukwekkend en van allure. Enigszins ongrijpbaar ook. Donkere kleuren: veel zwart, bruinen en donkerblauwen. Kleuren waarin ook de Oude Meesters veel werken en door wie hij zich laat inspireren. Invloed die je in zijn werk vanaf 2013 duidelijk en toenemend terugziet.
Vervreemding
Geen regelrechte overnames, maar eigen interpretaties van scenes, die in de verte de nagalm hebben van een Lancret, Rombouts, Velasquez of Rubens. Waar zijn eerdere werk eerder refereert aan het desolate van Munch en het troosteloze, ongeflatteerde van Bacon. Zijn werken zijn figuratief en geabstraheerd. Sta je dichtbij dan zie je enkel verftoetsen, vlekken bijna. Op afstand ontvouwen zich de groepstaferelen. Zijn statiefiguren zijn gelaagd en geven de indruk dat deze over voorgaande posities zijn gezet. Waarbij de standen van handen, hoofd en hals zijn vervaagd en ‘aangepast’. Daardoor treedt vervreemding op, wordt het beeld gefragmenteerd en verschuiven de proporties. Wat mij weer doet denken aan El Greco. Al kijkend treedt een omkering van gevoel op. Van duister naar verluchting. De toetsen rose, wit, geel en oranje dragen hieraan bij. Het werk doet klassiek aan door gebruik van symmetrie, driehoekscomposities en de toepassing van de principes van de Gulden Snede. Het gebruik van de diagonale opwaartse lijnen geeft dynamiek aan de voorstelling. Een werveling, als door een flinke windvlaag in beweging gebracht. De unheimische geluiden hoor je er bijna bij. Wat wordt versterkt door de grillige, dikke aanzet van de verf.
Westerse werken van vóór de 19e eeuw zijn vaak vol van details, kennen een verborgen taal in de vorm van symbolen. Verwijzend naar een moraliteit, het sublieme verhevene, religieuze of filosofische tradities of de kosmische en natuurlijke orde. Niets van dat alles in de werken van Van de Kerkhof. Out of focus, weg gefilterd met behoud van de eraan verbonden atmosfeer. Een schimmige setting, waarin zich van alles kan afspelen, een broeierige blur.
Een intrigerende tentoonstelling tijdens de cultuurdagen rondom de 58e Brabantsedag. In Villa des Beaux Arts komt zijn werk mooi tot zijn recht. Een bijzondere collectie. Bezoek zijn website en u ziet de lijn in zijn werk.

Terug naar Publicaties


Voor andere artikelen van Mieke van Os klik HIER